Voeten & massagetherapie

Je voeten zijn een belangrijk lichaamsdeel waar je op staat en loopt. Een unieke eigenschap, omdat alleen de mens op twee voeten zich voortbeweegt en daardoor zijn handen vrij heeft. Andere zoogdieren gebruiken altijd vier poten of benen bij het lopen of rennen. Dit is zo vanzelfsprekend, dat je hier niet of nauwelijks bij stilstaat.

Aandacht en verzorging van je voeten kan je helpen om soepel te blijven bewegen. Zowel fysiek als emotioneel. Wil je een voetmassage in Amersfoort? Maak dan een afspraak voor een holistische massage of ontspanningsmassage en geef tijdens het voorgesprek aan dat je graag je voeten wilt laten masseren.

Holistische voetmassage verbindt lichaam en geest

De voetreflexmassage die je krijgt bij MassageHelpt is gebaseerd voetreflexologie. Een oeroude geneeswijze in een moderne jas. 5000 jaar geleden werd voetreflexologie al toegepast in landen als India, Noord- en Zuid Amerika, Egypte en China. De Amerikaanse KNO-arts Fitzgerald was de eerste arts die waarnam dat directe druk op bepaalde delen van de voeten een pijn verminderende werking kon hebben op bepaalde delen in het lichaam.

Tijdens het masseren van je voeten, is er volop aandacht voor behandeling van de verschillende voetreflexzones en is het uitgangspunt ontspanning en ervaren van het contact met je lichaam. Een voetmassage heeft niet alleen direct invloed op de voet, maar ook op andere lichaamsdelen en op de mens als geheel van lichaam en geest. Daarom spreken we ook wel van een holistische voetmassage.

Voetentaal, laat je voeten spreken

In onze Nederlandse taal kennen we veel spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen waar de voeten een rol in spelen. Voetmassage helpt je om in woorden uitdrukking te geven aan een gevoel dat er is in het hier en nu. Massage van je voeten kan je een nieuw inzicht geven in wat er nu speelt in je leven en wat je nodig hebt om hiermee om te gaan.

Hoe voelen je voeten nu? Wat betekenen je voeten voor je? Wat roepen deze zinnen bij je op?

  • Daar heb ik nooit bij ‘stilgestaan’ als je ergens niet bewust van bent, het niet in de gaten hebt.
  • ‘Pas op de plaats’ maken als het nodig is om even te wachten en te kijken waar je nu staat.
  • ‘Voet bij stuk houden’ als je aan je besluit blijft vasthouden en niet wilt loslaten.
  • ‘Voetje voor voetje’ als je aarzelt of als het wel iets langzamer mag.
  • ‘Op gespannen voet staan’ als je met iemand ruzie hebt.
  • ‘Vaste grond onder je voeten voelen’ als je stevig staat.
“In alle rust stilstaan bij wat ik wil”

DORIEN (54) :
Terwijl ze zo naar beneden naar haar eigen voeten kijkt, zegt Dorien: ‘Wat mijn voeten voor mij betekenen? Daar sta ik nooit bij stil. Die moeten het gewoon doen’.
Als ze comfortabel op haar rug op de massagetafel ligt en ik haar voeten vast houd, merkt ze spanning in haar benen op. ‘Ik voel dat ik het spannend vind en me schrap zet voor wat komen gaat’, zegt ze. Haar voeten voelt ze nauwelijks. Wel haar benen.

De massage begint met rustige omvattende strijkingen over de bovenkant en onderkant van haar rechtervoet, de enkel en het onderbeen. Langzaam merkt Dorien dat ze haar aandacht meer en meer bij haar voet kan brengen. De spanning in haar been neemt af. Als je nog nooit stil hebt gestaan bij hoe je voeten voelen, dan kan een eerste voetmassage verrassend voelen. Zeker wanneer je in andere delen van je lichaam sensaties ervaart als stroming, druk, pijn, prikkeling of iets anders dat zich op dat moment laat voelen.

Dorien merkt dat ze langzaam uit haar hoofd in haar lijf zakt. Dieper en dieper. De gedachten zijn er nog wel, maar vragen veel minder de aandacht. Ze merkt op dat ze niet meer zo sterk bezig is met zich afvragen wat ik doe, waarom ik dat doe, hoe ik dat doe en wat dit betekent. Ze voelt hoe haar voet en lichaam nu aanvoelen en merkt dat ze dit als een heerlijke rust ervaart.

Na elke voetmassage praten we altijd nog even na op de stoelen. Dorien vertelt dat ze tegen een burn-out aanzit en van haar manager te horen heeft gekregen dat ze niet zo met anderen bezig moet zijn. Dat ze zich beter op zichzelf en haar eigen werk kan richten. Ze herkent het continue afstemmen op wat andere mensen van haar verwachten. Ze realiseert zich dat ze achter andere mensen aanholt en moeite moet doen om ze bij te houden.

‘Hoe zou het voor je zijn om eerst even stil te staan en als dat goed voelt een eerste stapje zetten?’, vraag ik haar. Dorien slaakt een diepe zucht en zegt dan: ‘Dat zou wel heel fijn zijn als ik dat kan. Even in alle rust stilstaan bij wat ik wil’.

Voetmassage in Amersfoort zelf ervaren?

Wil je ervaren hoe een voetmassage jou kan helpen? Maak dan een afspraak Holistische massage en geef aan dat je graag aandacht aan je voeten wilt geven met een massage.