Trauma & massagetherapie

Massagetherapie bij trauma kan ons helpen om veiligheid en ontspanning opnieuw te leren voelen en te verankeren in onze lichaam, waardoor de impact van de nare gevoelens op ons dagelijks leven afneemt of zelfs verdwijnt.

trauma massage

Geen contact met het lichaam

Trauma laat niet alleen psychisch, maar ook lichamelijk veel sporen achter.
Veel cliënten met trauma die ik begeleid met trauma massage zijn het contact met hun lichaam kwijtgeraakt. Ze voelen niet of weten niet meer wat ze voelen. Wat ze wel ervaren is hyperalertheid, chronische spanning, pijn en vaak ook vermoeidheid. Veel situaties voelen onveilig. Om ze toch aan te gaan gaat gepaard met blijvende stress en vraagt veel energie en mentale kracht.

Minder impact op ons dagelijks leven

Bij trauma is ons hele systeem betrokken. Hoe we hyperalert onze omgeving en andere mensen in de gaten houden omdat er mogelijk potentieel gevaar dreigt, terwijl dat objectief gezien niet zo is. Deze voortdurende hoogspanning in ons lichaam maakt dat we oververmoeid raken, slecht slapen en allerlei fysieke onverklaarde chronische klachten ontwikkelen die ons dagelijks last bezorgen en ons leven ingrijpend kunnen beïnvloeden.

Trauma massage is een vorm van massagetherapie die ons kan helpen om veiligheid en ontspanning opnieuw te leren voelen en te verankeren in onze lichaam, waardoor de impact van de nare gevoelens op ons dagelijks leven afneemt of zelfs verdwijnt.

Hiermee kan massagetherapie een helpende complementaire therapie zijn aan bijvoorbeeld psychotherapie.

‘Het wordt tijd om mijn lichaam er nu ook bij te betrekken’, vertelt een cliënt me bij aanvang van haar eerste sessie. ‘Mijn psycholoog vindt dat een heel goed idee’.

Ervaringen met trauma massage

Wat ervaren cliënten met traumatische ervaringen zoal tijdens en na een sessie?

 • Een cliënt van middelbare leeftijd met chronische buikklachten verlangt naar meer vriendschap met haar buik in plaats van de strijd die het nu is. ‘Het is rustiger in me en stroomt meer…zelfs de pijn in mijn buik is wat minder…’
 • Een cliënt die meer ontspanning wil merken in haar lijf. ‘Ik voel me rustig en nog een beetje paniekerig in mijn buik. Dit gevoel is er allebei en dat is nu prima. Gek eigenlijk’.
 • Een cliënt die verschillende cognitieve therapieën heeft gevolgd: ‘Ik dacht dat ik al verder was, maar dat voelt toch niet zo’
 • Een cliënt die dacht dat ze toch best ontspannen was: ‘Ik merk nu pas op hoe ontzettend gespannen ik eigenlijk ben in heel mijn lichaam’.
 • Een cliënt die wenst dat ze meer snapt van zichzelf ervaart: ‘Alsof mijn lijf het eerder snapt dan ik. Voel me nu zo gerustgesteld’.
Wat is Trauma massage?

Trauma massage is een vorm van massagetherapie die ons kan helpen om veiligheid en ontspanning opnieuw te leren voelen en te verankeren in onze lichaam, waardoor de impact van de nare gevoelens op ons dagelijks leven afneemt of zelfs verdwijnt.

Wat kan ik verwachten tijdens een trauma massage?

Je mag van mij verwachten dat ik traumasensitief werk. Dit merk je bijvoorbeeld aan:

 • De praktijkruimte die ruimte en rust uitstraalt met direct licht van buiten en zicht op buiten.
 • Je hoeft mij niet te vertellen over wat je hebt meegemaakt. Het mag als je dit wilt of als het ter sprake komt.
 • We werken vanuit het hier en nu.
 • Heb je een hulpvraag? Dan werken we daarmee.
 • Jij bent de baas en hebt de regie. Ik help je waar nodig met bijvoorbeeld keuzes.
 • Ik zeg wat ik ga doen en doe wat ik zeg.
 • Samen gaan we stap voor stap verder. Jij bepaalt het tempo.

 

Is een trauma massage voor iedereen geschikt?

Trauma massage is in de basis geschikt voor iedereen. Je hebt geen doorverwijzing nodig. Ben je nu onder behandeling voor je trauma, overleg dan ook met je behandelaar. Ik vind het belangrijk en prettig als behandelaars weten dat ze samen voor jou werken. Overleg indien nodig en altijd vooraf met jouw toestemming. 

Hoe kan ik een afspraak maken?

Maak een afspraak voor massagetherapie en geef aan dat het gaat om trauma. Wil je eerst informatie of even telefonisch contact? Dan kan dat ook. Alle contactinformatie vind je op de pagina contact.

Wat kost een trauma massage?

Trauma massage is een vorm van massagetherapie en komt in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraars. Zie hiervoor de geldende Tarieven.