Burn-out & massagetherapie

Je wilt wel, maar je kunt echt niet meer. Op wilskracht doe je nog beter je best zonder dat je daar de energie voor hebt. De lichamelijke klachten en zware moeheid van een burn-out hebben niet alleen een fysieke oorzaak. Door burn-out behandeling met massagetherapie leer je de signalen van je lichaam herkennen en erkennen. Je wijze lijf heeft je écht iets belangrijks te vertellen. Dat verhaal kan verrassend anders zijn dan je hoofd laat weten!

Onze huidige manier van werken is vooral denken geworden. De hele dag door zijn er veel gedachten, gevoelens en situaties waar je mee om moet gaan. Die gaan gepaard met emoties; lichamelijke reacties op wat je meemaakt. Je leeft!

In onze maatschappij is denken superieur geworden aan voelen. Een goed doordacht plan gebaseerd op harde feiten en kloppende analyses wordt beter gewaardeerd dan een gevoel. Een gevoel als: ‘het voelt spannend om hier aan te beginnen’, ’toch is er iets dat niet oké voelt’ of ‘ik voel me onzeker’. Ons gevoel uiten op de werkvloer of naar anderen is voor veel mensen moeilijk. Zelfs thuis tegen je partner, huisgenoten of ouders.

Als lange tijd het denken de overhand heeft, raakt het contact met het lichamelijke ondergesneeuwd. Op het moment dat door gebeurtenissen, verplichtingen of problemen zich plots gevoelens of emoties meer aan de oppervlakte aandienen zijn we gewend om die weg te stoppen. Dat wegstoppen kost vaak bakken vol energie. Je moet er echt moeite voor doen.

Lukt het niet meer om met die spanning om te gaan dan raak je overspannen. Vaak gaan dat samen met fysieke klachten. Ben je langer dan zes maanden overspannen en voel je je vooral moe en uitgeblust dan spreken we van een burn-out.

Stress slaat zich op in het lichaam

Inmiddels weten we dat het lichaam weggestopte, onverwerkte emoties opslaat. Je voelt bijvoorbeeld een enorme irritatie opkomen als je manager weer alle eer opstrijkt voor jouw verkoopresultaten. Je voelt bijvoorbeeld dat je buik samentrekt en je stevig in je vuisten knijpt. Hoe lastig ook, je weet je boosheid in te houden.

Tijdens deze vergadering je boosheid uiten heeft geen zin. Het hoort niet. Bovendien, wie weet welke negatieve gevolgen dit voor je kan hebben. Je slikt je boosheid letterlijk in en hoopt maar dat niemand dit gezien heeft. Om jezelf nog wat extra moed in te spreken en je wegstopgedrag goed te praten zeg je tegen jezelf ‘ik sta daar boven’.

Dit is een voorbeeld van de manier waarop we als mens met stress omgaan. Vechten, vluchten of bevriezen. Een diepgewortelde reactie op gevaar en bedoeld om te overleven. Het inslikken van je boosheid is een vorm van bevriezen of verstarren. Je had ook kunnen vechten door met een enorme woede uitbarsting een stoel omver te schoppen waarmee je alle negatieve energie in één keer er uit had gegooid. Of je had hard weg kunnen rennen om zo je zelf in veiligheid te brengen en weer even tot jezelf te komen.

Er gaat iets goed mis met onze oeroude instinctieve vechten, vluchten of bevriezen reactie. De reactie zelf werkt fantastisch goed. Alleen volgt de ontlading niet meer. Als een antilope een cheetah spot, rent de antilope bliksemsnel weg en sprint de cheetah er achter aan. Er zijn dan twee uitkomsten van deze sprintwedstrijd op leven en dood. De antilope is sneller, de cheetah staakt de achtervolging en de antilope komt tot rust, graast rustig verder en kan herstellen. Of de antilope wordt gepakt door de cheetah. De antilope wordt gedood en de cheetah kan haar buik vol eten, haar welpen voeden, slapen en herstellen.

Stress is bedoeld als levensreddende reactie. Kort en snel. Niet 24/7 maandenlang!

“Ik voel weer kracht en zelfvertrouwen”

NIENKE (42) :
“Opeens kon ik gewoon niet meer werken. Opstaan kostte enorm veel moeite. Het liefste bleef ik liggen en verstopte ik me diep onder mijn dekbed. Ik was doodmoe. Helemaal op.

In de zorg is het tegenwoordig met Corona een gekkenhuis. Bij mij zijn een paar collega’s uitgevallen en dan komt hun dagelijkse werk er voor mij ook bij. Dat ging in het begin best wel, maar zo voor de zomer begon ik het toch echt wel te merken. Ik bleef maar moe en was snel geïrriteerd. Mijn schouders en nek gingen pijn doen. Steeds vaker merkte ik dat ik kortaf deed tegen collega’s én tegen mijn kinderen. Daardoor begon ik me een slechte moeder te voelen.

Een vriendin vertelde me over massagetherapie. Hoe het haar had geholpen om haar lijf weer beter te voelen en meer in balans te zijn. Dat zou ik ook wel heel graag willen. Het contact met mijn lijf weer herstellen.

Ik heb nu een aantal massagetherapiesessies gehad en vaak lig ik me op de massagetafel te verbazen over wat er allemaal naar boven komt. Ik voel weer kracht en zelfvertrouwen en dat voel ik in mijn buik. Heel fijn om dat te voelen.

Net als die keer dat ik zo’n last van mijn schouders had. Ik verwachtte een nek-schouder-rug massage, maar het tegenovergestelde was het geval. Mijn voeten werden gemasseerd. Letterlijk voelde ik mijn eigen voeten weer. Het gevoel van ‘in mijn eigen kracht staan’ op mijn voeten die me zo trouw elke dag ondersteunen en overal naar toe brengen. Na die ervaring was ook de pijn in mijn schouders weg. Er was letterlijk een last van mijn rug af gegleden. Het gaat nu veel beter met me. De combinatie van rust, wandelen en massagetherapie werkt voor mij”.

Als je lijf zegt: ik kan niet meer

Als de spanning op je werk of in de thuissituatie te lang aanhoudt en je weinig tot niet in staat bent om te ontspannen, dan kun je er behoorlijk wat fysieke en emotionele klachten van krijgen. Zelfs zo erg dat je lichaam stop zegt. Je wilt nog wel, maar je kunt niet meer. Eigenlijk gaf je lichaam al langer diverse signalen af om je te waarschuwen. Piekeren, slechter slapen, last van nek en schouders, buikklachten en onverklaarde vermoeidheid. Door die signalen te negeren en door te blijven gaan, raak je uiteindelijk overbelast en schakelt het lichaam vanzelf uit.

Herstel van een burn-out duurt gemiddeld enkele maanden. Massagetherapie kan bij dit herstel helpen en kan inzichten geven voor een nieuwe balans in je leven. Massagetherapie is een lichaamsgerichte therapie. De combinatie van lichaamsmassage én het stellen van vragen helpt om gedrag, emoties of ervaringen die mogelijk met de klacht te maken hebben te herkennen en te erkennen. Zo leer je stap voor stap de signalen van je lichaam weer begrijpen en herstel je het contact met je lijf en je innerlijke beleving.

Burn-out behandeling begint met het erkennen dat je burn-out bent en nu niet meer kunt werken. Dat het zelfs jou is overkomen. Dat je niet weet hoe nu verder. En dat je misschien bang bent om weer terug te gaan naar je werk. Echt mogen voelen en ervaren wat er nu op dit moment is, vormt de basis van massagetherapie. Niets moet weg of moet opgelost worden. Het onderdrukken, wegstoppen en negeren van je gevoelens en emoties heb je al veel te lang gedaan. Daar mag je nu mee stoppen.

Door de drukte en afleiding om ons heen verliezen we de verbinding met onszelf.

JOHN(31) :
“Ik was op zoek naar therapieën die helpen. Zo kwam ik ook in aanraking met massagetherapie. Het ging al een hele tijd niet goed met me na het overlijden van mijn moeder. Ik had veel hoofdpijn en last van mijn ogen. Slapen ging moeilijk en op het werk kon ik me nauwelijks meer concentreren.

De huisarts vertelde dat ik een burn-out had en dat ik tijdelijk moest stoppen met werken en rust moest nemen. Tijdens de gesprekken met de POH-GGZ drong nog niet tot me door dat dit mij overkomen was. Zo voelde het ook. Mijn moeder was onlangs overleden en plots zat ik ziek thuis.

Tijdens de massage ervaarde ik weer dat ik ‘iets’ niet zag aankomen. Dat ik het weldegelijk zie, maar mijn ogen er voor sluit. Door de aanraking van mijn hoofd gingen mijn benen in verzet. Ik voelde kramp opkomen en had de behoefte om van de tafel te springen en weg te lopen. Door juist met mijn aandacht bij mijn benen te blijven voelde ik geleidelijk de rust weer terugkomen. Op één of andere manier was het alsof ik heel anders de deur uitliep dan dat ik binnen kwam. Wat een ervaring dat voelen van je eigen lichaam. Een echte eyeopener en dat voor iemand met oogproblemen”.

Voor wie en wanneer is burn-out behandeling met massagetherapie helpend?

Massagetherapie is een lichaamsgerichte therapie en kan juist door deze benadering in veel situaties helpen bij herstel van mentale en emotionele klachten. Vooral bij mensen die erg ‘In hun hoofd zitten’ en het gevoel hebben dat ze ‘Altijd aan staan’.

Massagetherapie gaat heel goed samen met andere burn-out behandelmethoden zoals cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie, mindfulness, wandel coaching of fysiotherapie. Steeds vaker verwijzen psychologen, psychotherapeuten en fysiotherapeuten door naar een massagetherapeut. Juist om meer contact met het eigen, wijze lijf te laten maken.