Gebroken hart massage

ontspanningsmassage
Elke sessie is anders. Nooit hetzelfde. Dat maakt massagetherapie voor mij juist zo afwisselend en boeiend om te doen. Je verwacht een massage en dan ontvouwt zich in het hier en nu toch iets anders. Iets waar het op dat moment in het leven echt om gaat.

Gespannen en verwachtingsvol gaat ze zitten, beetje scheef en hangend tegen de zijkant van de stoel. Haar fysieke ongemak is duidelijk te zien. Ze vertelt dat de fybromyalgie met dit natte gure weer flink opspeelt. Het voelt zuur in haar lijf. Daarbij komt ook nog eens dat ze hard is gevallen. Haar onderrug doet bij elke stap pijn en zitten gaat nauwelijks. Bovendien heeft ze al jaren osteoporose waarvan ze vooral pijnklachten in haar lage onderrug heeft. Ze is benieuwd of holistische massage haar pijnklachten in haar rug iets kan verzachten.

Ik ga niet opgeven omdat ik last van mijn lijf heb

‘Maar ik blijf gewoon doorgaan. Ik werk nog met veel plezier en dat ga ik ook niet opgeven omdat ik wat last van mijn lijf heb’, zegt ze met een stralende glimlach. Als ik haar vraag of het de bedoeling is om te stoppen met werken zegt ze: ‘Nou niet echt, maar het mag wel een stapje minder’.

Op de massagetafel beginnen we met een ontspanningsoefening. Aandachtig loopt ze haar lichaam van top tot teen af. Welk lichaamsdeel vraagt nu om aandacht? Waar zou ik aangeraakt willen worden? En waar niet. Ze is duidelijk bewust van haar lichaam en de sensaties die ze ervaart. Ze vertelt dat ze rond haar navel kleuren ziet en het daar voelt kolken.

De scherven van mijn hart mogen niet helen

Op mijn kruk zit ik naast haar, voel mee en begeleid. Zonder haar fysiek aan te raken. Ze ervaart duidelijk een verschil tussen de linker- en rechterkant van haar lichaam. Rechts voelt warm. Links koud. Terwijl ze haar hand op haar linker borstgebied legt zegt ze: ‘Gek hè dat het hier links zo koud voelt’. Ik vraag haar of ze die plek waar haar hand ligt kent. ‘Jawel, zegt ze, daar liggen de scherven van mijn gebroken hart. Maar dat moet ook zo blijven. Die mogen niet heel worden’.

Zo geeft ze op haar eigen manier woorden aan haar pijn en de voelbare kou in haar linker lichaamshelft. De combinatie van voelen en er woorden aan kunnen geven werkt nog wel even door, weet ik inmiddels. We ronden af en ze zegt dat ze heel dankbaar is ze de afspraak heeft durven maken en gekomen is. Graag komt ze nog een paar keer en we prikken een paar data in onze agenda’s.

Halverwege de derde sessie geeft ze aan dat haar linker schouder nog steeds stijf voelt. Alsof die niet plat wil liggen op de massagetafel. Ik begon de sessie met Holistic Pulsing in zijligging. Holistic Pulsing is een techniek waarbij ik iemand die op de massagetafel ligt ritmisch in beweging breng. Het voelt vaak als een wiegende beweging die in het hele lichaam gevoeld wordt en zelfs voelbaar blijft als ik mijn handen heb teruggetrokken. Dan sta ik bijvoorbeeld mijn handen te wassen en voelt degene op de massagetafel nog mijn handen op de rug en de wiegende beweging in het lichaam.

Terug naar deze sessie. Ze ligt op haar rug en voelt dat haar linker schouder nog niet ontspannen ligt. Ik moet terugdenken aan de sessie waarin ze vertelde over de ‘scherven van haar hart’. Ik schuif mijn rechterhand diep onder haar linkerschouder en heel voorzichtig leg ik mijn linkerhand op haar linker borstgebied. Zo blijven we samen een tijdje zitten. Een traan rolt over haar wang. Ze ontspant en haar schouder wordt voelbaar zachter in mijn hand. Als ik haar langzaam loslaat vertelt ze dat ze in haar hele lijf geen pijn voelt. Zelfs niet in haar onderrug. Ook niet het verzuurde gevoel van de fybromyalgie.

Ik mag mezelf rust gunnen

Na afloop zitten we nog even naast elkaar op de stoelen en vraag ik haar welke ervaring ze meeneemt naar huis.
‘Ik voel rust en voel dat ’t ook mag van mezelf. Het is tijd nu dat ik mezelf rust gun. Dat is wat ik voelde en dat is wat ik meeneem naar huis’.

Massagetherapie zelf ervaren?

Wil je ervaren hoe massagetherapie jou helpt? Boek dan een kennismakingsmassage.
Wil je eerst even persoonlijk contact, bel of e-mail dan even.

Burn-out behandeling met massagetherapie

Burn-out behandeling met massagetherapie

Door burn-out behandeling met massagetherapie leer je de signalen van je lichaam herkennen en erkennen. Je wijze lijf heeft je écht iets belangrijks te vertellen. Dat verhaal kan verrassend anders zijn dan je hoofd laat weten!

Lees meer
Je kracht ligt in rust

Je kracht ligt in rust

Het vliegtuig staat na de landing nog maar nauwelijks stil of de meeste passagiers springen op om hun bagage te pakken. Klaar om zo snel mogelijk het vliegtuig te verlaten. Voor me worstelt een meisje zichtbaar met haar veiligheidsgordel. Het lukt haar niet om de gesp los te krijgen. Steeds wilder en geïrriteerder trekt ze aan de gordel. Zonder succes. Tot overmaat van ramp trekt ze de gordel zelfs strakker aan.

Lees meer